Verhuizen is topmanagement

Een nieuw huis, buurt en inrichting. Bij het veranderen van woning komt er nogal wat kijken. Eerst zoeken, daarna het regelen van de financiën en nog meer papierwerk, en ten slotte dromen over hoe het allemaal gaat worden. Maar dan is het zover: opeens staan we voor de enorme taak van een verhuizing en kijken om ons heen naar alles dat opgeruimd en ingepakt zal moeten worden. In veel gevallen een ontnuchterende klus.

Verhuizen staat niet voor niets in de top 5 van meest stressvolle ervaringen. Om een goed overzicht te houden en niet ondergesneeuwd te raken in alle details van een verhuizing is het aan te raden om een verhuisplan te maken. Een overzicht van alle activiteiten die u per maand moet ondernemen. “Dat geeft inzicht en maakt dat het minder overweldigend is”, vertelt Ingrid van der Locht. “Verhuisberichten de deur uitdoen, informatie aanvragen over scholen, eventueel de huur opzeggen, verhuisdozen regelen en ga zo maar door.”

Vuistregels

Wanneer u aan inpakken toe bent dient u enkele vuistregels te onthouden: Pak de kamers één voor één in; Geef op alle dozen aan naar welke kamer ze gaan en geef ze een nummer (maak hier ook een lijst van, zodat u altijd spullen kunt terugvinden); Plaats zware voorwerpen in een kleine doos. Denkt u er ook aan uw verzekeringspolis na te lezen of u te laten informeren over de voorwaarden van de inboedelverzekering. Dit geldt ook voor uw spullen in transport en bij tijdelijke opslag.

Voordat u met inpakken begint loont het om te kijken naar welke systemen in huis goed werken. Kijk wat er moet veranderen en probeer dat dan meteen in uw nieuwe huis te faciliteren. Check na de verhuizing alle spullen op schade. Het uitpakken geeft een heerlijk gevoel van thuiskomen: uw vertrouwde spulletjes in een nieuwe omgeving. Let nog wel even op nagezonden post; wellicht is de verhuiskaart niet goed aangekomen.

Op het internet zijn de nodige verhuischecklijsten te vinden. Maar mocht u er tegenop zien dan kan een Professional Organizer u adviseren en/of begeleiden bij een verhuizing (particulier of zakelijk). Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben en/of meer informatie wensen? Kijk dan eens op www.ingridvanderlocht.nl

Enkele checklisttips:

▪ Vloerbedekking en gordijnen bestellen en laten plaatsen voor verhuizing

▪ Reservesleutels bij bekenden en werkster terugvragen

▪ Verkoop van spullen die ongewenst zijn

▪ Afspraken maken voor tijdelijke opvang van kinderen en huisdieren op verhuisdag

▪ Adreswijzigingen sturen naar:

bekenden, arts, tandarts, apotheek, dierenarts, verzekeraar, bank, garage, kerk,

abonnement (dagblad, weekblad, tijdschrift, omroepblad), werkgever, etc.

Staat uw huis te koop? Wist u dat een georganiseerd en opgeruimd huis de verkoop kan bespoedigen en een betere prijs kan bedingen? Met een nette, geordende woning maakt u de juiste indruk.