Huishouden als je onderuit gaat

Schoonmaken in vijf categorieën

Als je naar de grote berg rommel kijkt, voel je vaak je energie wegvloeien. Neem een paar minuten de tijd om dit gevoel onder controle te krijgen, zeg iets liefs tegen jezelf en haal diep adem. Hoewel het niet te doen lijkt, zijn er eigenlijk maar 5 dingen in een kamer; (1) afval; (2) afwas; (3) wasgoed; (4) dingen die een plaats hebben en niet op hun plaats staan; en (5) dingen die geen plaats hebben.

1. De eerste stap is om een vuilniszak te pakken en al het afval op te rapen. Gooi het weg in de zak. Neem grote afvalartikelen zoals dozen en stapel ze op elkaar en plaats de vuilniszak erbij. Zet het afval niet buiten.

2. Verzamel vervolgens alle afwas en plaats deze in je gootsteen of op je aanrecht. Doe de afwas niet.

3. Pak een wasmand en pak alle kleding en schoenen. Plaats de wasmand op de juiste plek. Doe nog geen was.

4. Kies vervolgens een ruimte in de kamer, zoals een hoek of een bureau, en zet daar alle spullen die een plek hebben terug op hun plaats. Leg vervolgens de items die geen plaats hebben op een stapel. Ga naar de volgende ruimte en zo door totdat alle dingen weer op hun plaats zijn.

5. Nu heb je een stapel dingen die geen plaats hebben. Het wordt gemakkelijker nu de ruimte vrij is om deze categorie aan te pakken. Je kunt ervoor kiezen om sommige items die geen plaats hebben en die enkel rommelig zijn, weg te doen. Voor belangrijke spullen kun je een vaste plek maken.

6. Breng je afval weg, gooi wasgoed in de was of wasruimte, zet alvast een was aan. Nu is je woning weer bewoonbaar. Je doet de afwas eventueel de volgende dag.

De reden dat het opschonen van 5 categorieën werkt, is dat het de hersenen helpt precies te weten waar het naar op zoek is, dus in plaats van een hoop rommel te zien en verlamd te raken, kan het individuele items gaan zien. Het negeren van al het andere helpt om te focussen, niet afgeleid te raken. Je kunt sneller bewegen als je weet waarnaar je op zoek bent. Afval, wasgoed en afwas worden in categorieën geplaatst, dus je hoeft niet steeds door het huis te lopen om dingen op verschillende plekken op te bergen. Hierdoor wordt alles overzichtelijker, sneller.

Tenslotte krijg je door het voltooien van een categorie een kleine dopamine-beloning. Nooit meer urenlang proberen schoon te maken en geen vooruitgang zien. Onze hersenen moeten snel vooruitgang zien, anders raken ze ontmoedigd. Per categorie opruimen geeft je hersenen meerdere, snelle resultaten om je goed bij te voelen. De categorieën kunnen allemaal tegelijk of over een paar dagen worden aangepakt. Je kunt ervoor kiezen om vandaag alleen afval te doen, morgen alleen afwassen, etc.

Je kunt ook de timer-techniek toepassen. Neem jezelf voor dat je 20 minuten per dag aan de slag gaat, te beginnen met de categorieën. Misschien kost het je drie dagen om al het afval te krijgen, maar blijf je met alleen afval bezig totdat het klaar is. Muziek, een Netflix-show, een podcast, een timer, racen om te zien hoe snel je kunt gaan, een vriend om je te supporten, jezelf belonen als je klaar bent, dit zijn allemaal hulpmiddelen die je kunnen helpen.

Ten slotte is de volgorde van de categorieën zodanig dat zelfs als je alle categorieën voltooit, je de items verwijdert die het meest waarschijnlijk veel gevaren opleveren en ongedierte aantrekken. Als je veel achterstand hebt, is het een uitstekende prestatie om het afval en de afwas uit je ruimte te verwijderen.