Hoe rommel je vasthoudt in het verleden

Iedereen die teveel spullen heeft, zit op de een of andere manier vast in het verleden, wat het erg moeilijk maakt om vooruit te komen. Opruimen geeft je de vrijheid om je leven ten volle te leven. Eén van de belangrijkste effecten van rommel is dat het ervoor kan zorgen dat je in het verleden blijft hangen.

Waarschijnlijk wordt een groot percentage van de spullen in je huis geassocieerd met een tijd in je leven waar je vanaf wilt, daarnaast houdt het je energie gekoppeld aan het verleden in plaats van het nu. Wat je ook probeert, elke poging om vooruit te komen in het leven zal langzaam gaan.

Een schrijnend voorbeeld hiervan is een 82-jarige man met wie ik werkte. Hij was antiquair geweest totdat zijn gezondheid hem ertoe bracht zijn bedrijf te sluiten en met pensioen te gaan. Op dat moment had hij een enorme voorraadkamer vol waardevolle antieke meubels en ornamenten.

Zijn belangrijkste motivatie om hulp te zoeken bij het opruimen van rommel was dat hij niet wilde dat zijn vrouw met het probleem zou blijven zitten als hij eerder zou overlijden, wat steeds waarschijnlijker leek. Maar hij vond het nog steeds moeilijk om spullen weg te geven voor minder geld dan hij wist dat ze waard waren.

Evenzo had een vrouw die ooit contact met me had opgenomen een muziekwinkel gehad tot ze met pensioen ging, en in plaats van de resterende vinylalbums op dat moment weg te doen, verhuisde ze ze allemaal naar haar huis.

‘Deze verzameling is veel waard’, vertelde ze me. ‘Ik kan mezelf er niet toe brengen om het naar een kringloop te doen, omdat ik het geld kan gebruiken. Ik heb een aantal winkels gebeld en er werd veel te weinig voor geboden. Ze zijn nooit gedraaid en toch hou ik het in opslag. Ik zou mijn schamele inkomen kunnen aanvullen als ik ze maar zou kunnen verkopen.’

Ik heb met veel mensen gewerkt die hun bedrijf hebben gesloten en het gevoel hebben vast te zitten in hun leven omdat ze de inventaris niet hebben losgelaten. Het neemt ruimte in beslag in hun huis en hoofd omdat ze niet verder zijn gegaan.

In dit soort situaties is de waarheid die onder ogen moet worden gezien, dat de waarde van de items dramatisch daalt op het moment dat je een bedrijf sluit omdat de infrastructuur om ze te verkopen niet langer aanwezig is. Als je bereid bent om het moeizame proces van online verkopen te doorlopen, maar het is onwaarschijnlijk dat je er veel voor zult krijgen, en het kan erg lang duren.

Meestal is mijn advies om deze langzame en pijnlijke weg niet te nemen, maar om je oude leven te laten gaan en de toekomst te omarmen, onbelast door vervlogen tijden. Er was een reden waarom je het bedrijf sloot. Accepteer dit en ga verder. Leef in het nu, niet in het verleden.

Dit is niet wat de meeste mensen willen horen. Het is echter de enige weg. Wanneer je de vastzittende energie in je huis vrijmaakt, verander je het gevoel van vastzitten in je leven drastisch en kunnen er nieuwe kansen op je pad komen.

De antiquair bleek ook nog twee huizen te hebben die hij en zijn vrouw tot de nok toe hadden gevuld met persoonlijke spullen. Hij was zo gemotiveerd na het opruimen van zijn magazijn dat hij meer sessies boekte om ook deze op te ruimen. Hij genoot vooral van de uitstapjes naar de plaatselijke kringloopwinkel, om te zien hoe zijn spullen werden weer werden gekocht en gebruikt. Het beste van alles was dat hij ernaar uitkeek om van zijn laatste jaren te genieten met de vrede te weten dat het voor zijn vrouw zoveel gemakkelijker zou zijn om het na zijn dood aan te kunnen.

De dame van de muziekwinkel had niet gekozen voor praktische hulp, maar heeft me laten weten dat ze enige vooruitgang heeft geboekt met het verkopen van een aantal albums tegen een voor haar te lage prijs. Haar verhaal verteld me dat er een emotionele gehechtheid is waar ze doorheen moet voordat ze helemaal klaar is om los te laten. Uiteindelijk zal het neerkomen op een keuze of ze vast wil blijven zitten in het verleden of open wil staan ​​voor de toekomst. Ik hoop dat ze gaat inzien hoe bevrijdend het is om het verleden los te laten en hoe essentieel dit is om een ​​betere toekomst te creëren.